Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu

HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU BAŞVURU KURALLARI

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ

HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU BAŞVURU KURALLARINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

ÇOMÜ-HADYEK’in 06.03.2020 tarihli toplantısında alınan karar ile HADYEK’e başvuru kurallarında aşağıdaki değişiklikler yapılmış olup, başvuru dosyalarının bu değişikliklere göre hazırlanması gerekmektedir. Aksi takdirde düzeltme için dosyalar tekrar proje yürütücülerine gönderilip düzeltmeler yapıldıktan sonra işleme alınacaktır.

1. Başvurular ÇOMÜ-HADYEK yönergesinin 7. maddesinin “f” fıkrası gereğince bizzat proje yürütücüsü tarafından yapılacaktır. Başvurulan proje ile etik kurul arasındaki iletişim sadece   yürütücüler ile sağlanacak çalışmadaki diğer araştırıcılar ile temas kurulmayacaktır.
  2. Proje başvuruları Elektronik Belge Yönetim Sistemi (ÜBYS) üzerinden elektronik imza ile yapılacak, dilekçe ve eklerinin (Başvuru formu, taahhütname, deney hayvanları kullanım sertifikası)  fiziki çıktıları eksiksiz ve ıslak imzalı olarak  ÇOMÜ- HADYEK Sekreteryasına ( ÇOMÜ Deneysel Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi) elden teslim edilecektir ve ayrıca tüm belgeler hadyek@comu.edu.tr adresine mail yoluyla gönderilecektir. Sadece elden gönderilen dilekçeler işleme alınmayacaktır. Kurum dışı başvurular ÜBYS  ve/veya fiziki olarak  yürütücüler tarafından teslim edilecektir.
  3. En son güncellenmiş formlar ÇOMÜ-HADYEK’in web sitesinden (http://hadyek.comu.edu.tr/formlar.html) indirilecek ve doldurulacaktır. Eski formlarla gönderilen dosyalar işleme alınmayacaktır.
  4. Proje bilgileri elektronik ortamda Tarım ve Orman Bakanlığının HAYBİS Sistemine girildiğinden, başvuru formunda çalışmaya katılan tüm araştırıcıların telefon ve e-posta bilgileri yazılı olacaktır.
  5. Başvuru formunda tüm araştırıcıların imzaları olacak, eksik imza olduğu takdirde imzalar tamamlanmadan proje başvuruları işleme alınmayacaktır.
  6. Başvuru dosyasında deney hayvanı ile temas edecek tüm araştırmacıların Deney Hayvanı Kullanım Sertifikaları mutlaka konulacaktır. Başvuru formunda ilgili yerler işaretlenecektir.
  7. Araştırıcılar tarafından imzalanan tüm başvurular için (araştırma, ön çalışma, eğitim) geçerli olan taahhütname gereğince hayvanlara uygulanan prosedürlerin bitiminden sonra 3 ay içerisinde proje sonuç raporunu ÇOMÜ-HADYEK’e göndermeyenlerin bir sonraki başvuruları işleme alınmayacaktır.  Proje sonuç rapor formunu  buradan  indirebilirsiniz.
  8. Hayvan Deneyleri Etik Kurul tarafından hakkında “Düzeltilmesi gerekir” kararı verilen projeler, düzeltildikten sonra tekrar değerlendirilecektir.
  9. Deneyde kullanılarak ölen hayvanların doku ve organlarının paylaşılması kapsamında diğer başvurularda değerlendirilmesini sağlamak amacı ile proje başvurusu sırasında araştırma formunda belirtilen (A9.1) kısmına, projede belirtilen doku dışında alınması planlanan hibe dokular yazılacaktır. Aksi takdirde projede belirtilen doku haricinde herhangi bir doku alımına izin verilmeyecektir.
  10. Hibe doku alınacağını bir önceki proje başvurusunda belirten araştırıcılar, bu dokular ile çalışmak için ÇOMÜ-HADYEK’e başvuru yaptıklarında, Hayvan Deneyleri Etik Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik  Kurulu Yönergesinin ilgili hükümlerince alınan dokular “ölü hayvan veya dokusu” kabul edilerek kendilerine kapsam dışı yazısı verilecektir. Ölü hayvan ve dokusu (hibe) ile çalışma isteği bildirim formunu  buradan indirebilirsiniz.
  11. ÇOMÜ- HADYEK’in 06.03.2020 tarihli başvuru kurullarında değişiklik kararından önce (24.08.2016 tarihine kadar ki dönem) hibe doku alınacağı bir önceki proje başvurusunda belirtilmeyen araştırıcılar, bu dokular ile çalışmak için ÇOMÜ-HADYEK’e başvuru yaptıklarında, Hayvan Deneyleri Etik Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik ile ÇOMÜ Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Yönergesinin ilgili hükümlerince alınan dokular “ölü hayvan veya dokusu” kabul edilerek, kapsam dışı yazısı verilecektir.  Ölü hayvan ve dokusu (hibe) ile çalışma isteği bildirim formunu buradan indirebilirsiniz.
  12. Hayvan deneyleri yerel etik kurul kararı alınmış proje başvurularında sonradan araştırıcı değişikliği yapmak için ‘’değişiklik bildirim formu’’ doldurulacaktır. Ayrıca, değiştirilmiş yeni başvuru formu ve projeden çıkarılacak kişilerin ıslak imzalı onay yazıları eklenecektir. Değişiklik Bildirim Formu olmadan sadece dilekçe ile başvurular işleme alınmayacaktır. Değişiklik bildirim formunu buradan indirebilirsiniz.

Arastirma Amacli Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurul Başvuru Formu .doc
Degisiklik Bildirim Formu.doc